Datamängder

Datamängder

Hur hittar jag information om tjänsten?

Du kan antingen bläddra fritt bland datamängder eller använda sökfunktionen för att hitta vissa datamängd, producenter eller applikationer. Med en avancerad sökning kan du ge närmare sökkriterier och hämta data på basis av exempelvis filformat eller licens.

Var hittar jag öppna data som produceras av andra länder?

Öppnadata är huvudsakligen avsedd för att dela öppna data som producerats i Finland.

Europeiska dataportalen genomsöker data från och upprätthåller förteckningar över de europeiska ländernas portaler för öppna data.

Varför visas fler datamängder när jag är inloggad?

När du är inloggad visas även privata datamängder från dina egna organisationer. Privata datamängder döljs för andra än organisationens medlemmar till exempel på grund av de är ofullständiga.

Vad betyder det att en datamängd är privat?

Den användare som lagt till datamängden kan fastställa datamängden som privat, om han eller hon inte vill publicera det för alla. Detta kan exempelvis bero på att det saknas vissa uppgifter eller användaren vill prova hur man lägger till en datamängd.

Observera att datamängden alltid hör till en producent, och att medlemmarna i den producerande organisationen också ser producentens alla privata datamängder.

Jag upptäckte ett fel i datamängd. Hur ska jag göra?

Kontakta datamängdens administratör och berätta vilket slags fel det är fråga om och i vilken datamängd felet finns.

Du kan kontakta administratören för datamängd per e-post genom att klicka på knappen Ge respons till höger på sidan eller genom att kopiera administratörens e-postadress från datamängdens tilläggsuppgifter.

Du kan även berätta om felet genom att använda diskussionsforumet Disqus nere på sidan.

Vad är datakategorier?

Datakategorier är ett sätt att kategorisera öppna data i olika teman, såsom trafik eller miljö och natur. Varje datamängd ingår i minst en kategori, vilket gör det lättare att hitta information på webbplatsen.

Du hittar de kategorier som används i Öppnadata på sidan Datamängdens kategorier.

Du kan redigera kategorier på fliken Kategorier för datamängd. Välj lämpliga kategorier för datamängden och välj Spara.