Tietoaineistot

Tietoaineistot

Miten löydän dataa palvelusta?

Voit joko selata dataa vapaasti tai käyttää hakua etsiäksesi tiettyjä tietoaineistoja, tuottajia tai käyttösovelluksia. Laajennetulla haulla voit määritellä tarkempia hakukriteerejä ja hakea dataa esimerkiksi tiedostomuodon tai lisenssin perusteella.

Miten löydän muiden maiden tuottaman avoimen datan?

Avoindata on tarkoitettu pääasiassa suomalaisen avoimen datan jakamiseen.

Euroopan dataportaali harvestoi ja listaa Euroopan maiden avoimen datan portaaleja.

Miksi näen enemmän tietoaineistoja, kun olen kirjautunut sisään?

Kirjautuneena näet myös omien organisaatioidesi yksityiset tietoaineistot. Yksityiset tietoaineistot ovat tietoaineistoja, jotka on piilotettu muilta kuin organisaation jäseniltä esimerkiksi koska ne ovat vielä keskeneräisiä.

Mitä tarkoittaa, jos tietoaineisto on yksityinen?

Tietoaineiston lisännyt käyttäjä voi määritellä tietoaineiston yksityiseksi, jos hän ei halua julkaista sitä vielä kaikille. Syitä tähän voi olla esimerkiksi se, että siitä puuttuu joitakin tietoja tai käyttäjä haluaa testata tietoaineiston lisäämistä.

Huomioithan, että tietoaineistot kuuluvat aina jollekin tuottajalle, ja tuottajaorganisaation jäsenet näkevät myös kaikki sen yksityiset tietoaineistot.

Huomasin virheen tietoaineistossa. Miten toimin?

Ota yhteyttä tietoaineiston ylläpitäjään, ja kerro minkälainen virhe on kyseessä ja mistä tietoaineistosta virhe löytyy.

Voit ottaa yhteyttä tietoaineiston ylläpitäjään sähköpostitse käyttämällä sivun oikeasta reunasta löytyvää Anna palautetta -painiketta tai kopioimalla ylläpitäjän sähköpostiosoitteen tietoaineiston lisätiedoista.

Voit myös kertoa virheestä käyttämällä sivun alareunasta löytyvää Disqus-keskustelufoorumia.

Mitä ovat tietoaineistojen datakategoriat?

Datakategoriat ovat tapa luokitella avointa dataa erilaisiin teemoihin, kuten liikenne tai ympäristö ja luonto. Jokainen tietoaineisto kuuluu vähintään yhteen kategoriaan, mikä helpottaa datan löytämistä sivustolta.

Löydät Avoindatassa käytössä olevat kategoriat Tietoaineistojen kategoriat -sivulta.

Voit muokata kategorioita tietoaineiston Kategoriat-välilehdeltä. Valitse tietoaineistolle mielestäsi sopivat kategoriat ja valitse Tallenna.