Användning av Öppnadata

Använding av Öppnadata

Måste jag registera mig för att använda tjänsten?

Nej. Du kan bläddra i, följa och ladda ner datamänger som finns på Öppnadata utan att registrera dig.

Registrering krävs endast om du vill lägga till datamängder i tjänsten, bli medlem i organisationen eller uppdatera datamängder.

Var hittar jag hälp med att använda tjänsten?

Hjälp med att använda tjänsten hittar du i guiden samt bland de vanliga frågorna. Det finns även en sökfunktion i guiden. Om du inte hittar vad du söker kan du kontakta tjänstens administratörer med ett kontaktformulär – vi hjälper gärna.

Hur lägger jag till inköpsfakturadata i tjänsten?

Att lägga till inköpsfakturadata till Öppnadata-tjänsten kan till exempel göras så här:
Välj en person från din organisation som ska underhålla material i Öppnadata-tjänsten. Personen i fråga måste registrera sig som användare av tjänsten.

När en person har registrerat sig för tjänsten kan hen begära administratörsrättigheter för den organisation hen vill ha från sin egen organisations sida eller lägga till sin egen organisation till tjänsten som producent. Efter detta kan personen i fråga lägga till datamängder till organisationen.

Instruktioner för att lägga till data finns i tjänstens bruksanvisningar i avsnittet Lägg till data till producenten (på finska).

Kom ihåg att ge nyckelord till datamängden så att den kan hittas i tjänsten. Kom dessutom ihåg att välja en licens för datamängden som definierar användarvillkoren för data.

Om du lägger till inköpsfakturadata bör du också bekanta dig med de inköpsfakturor som lagts till av andra organisationer.

Jag lade märke till at set saknas innehåll i guiden. Hur ska jag göra?

Kontakta tjänstens administratörer med ett kontaktformulär. Berätta i meddelandet så noggrant som möjligt vad som saknas i guiden. Tjänsten utvecklas fortlöpande. Respons är alltid välkommen!

Jag hittade en länk som inte leder någonstans. Hur ska jag göra?

Kontakta tjänstens administratörer och berätta vilken länk inte fungerar.

Om det är fråga om en länk till en datamängd, kontakta administratören för datamängden i fråga. Tjänsten utvecklas fortlöpande. Respons är alltid välkommen!

Hur hittar jag statistik om tjänsten?

På statistiksidan kan du granska statistik gällande olika tjänster. På sidan hittar du till exempel de populäraste sökorden och de populäraste datamängderna samt de populäraste organisationerna. Enskilda datamängd och statistik gällande datamängder ser du i sidobalken på deras sidor.