Ylläpitäjän rooli

Tässä oppaassa ylläpitäjällä viitataan paitsi Ylläpitäjä-roolissa toimivaan käyttäjään, toisinaan myös Muokkaaja-roolissa toimivaan käyttäjään. Ylläpitäjällä viitataan oppaassa siis kehen tahansa, joka jollakin tavoin ylläpitää dataa avanneen organisaation tietoaineistoja.

Datan lisääminen yksityishenkilönä

Jos haluat lisätä palveluun tietoaineistoja yksityishenkilönä, et siis esimerkiksi työnantajasi edustajana, lue ohjeistus osiosta Datan lisääminen yksityishenkilönä. Muut Ylläpitäjän oppaan osiot eivät Käyttäjätiliä lukuun ottamatta koske sinua. Yksityishenkilönä sinulla on Muokkaaja-roolin oikeudet Yksityishenkilöt-organisaatiossa.

Alla olevasta taulukosta näet tarkemmin mitkä oppaan osat koskevat mitäkin roolia.

Ylläpitäjää ja Muokkaajaa koskevat oppaan osiot
  Ylläpitäjä Muokkaaja
Tuottajan hallinta x  
Organisaation jäsenet x  
Datan lisääminen x x
Datan ylläpitäminen x x

Ylläpitäjä

Kuka on ylläpitäjä?

Ylläpitäjä on organisaation jäsen, jolla on oikeus lisätä, muokata ja poistaa kaikkia organisaatiolle kuuluvia tietoaineistoja. Ylläpitäjät ovat aina jonkin organisaation jäseniä. Usein ylläpitäjä on joku, joka on vastuussa oman työnantajansa avaamista tietoaineistoista ja niiden hallinnasta.

Ylläpitäjä voi olla Ylläpitäjä- tai Muokkaaja-jäsenenä organisaatiossa.
Ylläpitäjä-roolissa toimivat käyttäjät voivat lisäksi hallinnoida organisaation tietoja ja jäseniä.

Miksi datasi tarvitsee ylläpitäjän?

Avoindata.fi:ssä tietoaineistoilla ja organisaatiolla on aina oltava ylläpitäjä. Ylläpitäjät varmistavat datan laadun, eli pitävät huolta tietoaineistojen päivittämisestä ja mahdollisten virheiden korjaamisesta. Sen lisäksi ylläpitäjä huolehtii vuorovaikutuksesta datan hyödyntäjien ja datan tuottajan välillä kuuntelemalla hyödyntäjien palautetta sekä auttamalla heitä tarpeen vaatiessa.

Palvelussamme ylläpitäjät ovat vastuussa myös mahdollisen organisaatiohierarkian luomisesta ja päivittämisestä, mikä on tärkeää erityisesti silloin, kun organisaatiotasi harvestoidaan avoindata.fi:hin.

Kenet valita organisaation ylläpitäjäksi?

Datan ylläpitäjän kannattaa tuntea organisaationsa tuottama data, eli olla esimerkiksi osallistunut datan avaamisprosessiin tai työskennellä organisaatiossa datanhallinnan parissa. Aiempi kokemus ja tieto avoimesta datasta on myös eduksi, mutta ei välttämätöntä.

Euroopan dataportaalilla on hyviä koulutuksia avoimesta datasta. Katso esimerkiksi avoimen datan perusteet (englanniksi). Lisäksi Open Knowledge International on julkaissut Open data handbookin (englanniksi), josta löytyy paljon tietoa avoimesta datasta. Myös suomenkielistä koulutusmateriaalia on saatavilla, esimerkiksi P2PU:lta löytyy kattava tietopaketti datan avaamisesta.

Datan ylläpitäminen on tärkeää, jotta data ei pääse vanhenemaan ja datan laatu ei huonone. Datan ylläpitäjällä pitäisi siis olla myös riittävästi aikaa tehtävän hoitamiseen. Datan päivittäminen voi vaatia joitakin erityisohjelmistoja, jotka ylläpitäjällä olisi hyvä olla ja joita olisi hyvä osata käyttää.

Ylläpitäjän vaihtuminen

Olisi hyvä, että organisaation ylläpidosta olisi vastuussa sama henkilö mahdollisimman pitkään. Joskus ylläpitäjä kuitenkin vaihtuu esimerkiksi koska siirryt eri tehtäviin tai työsopimuksesi päättyy. Huolehdi seuraavista asioista ennen ylläpitäjän vaihtamista:

 1. Valitse organisaatiollesi uusi ylläpitäjä ja pyydä häntä luomaan tili avoindata.fi:hin.
 2. Lisää uusi ylläpitäjä oman organisaatiosi ylläpitäjäjäseneksi.

  Jos sinulla ei ole oikeuksia tehdä tätä, ota yhteyttä avoindata.fi:n ylläpitäjiin, jotta saat uudelle ylläpitäjälle tarpeelliset oikeudet organisaation hallintaan.

 3. Varmista, ettet ole yhdenkään tietoaineiston ylläpitäjä, jos et voi enää huolehtia tietoaineistojen ylläpitämisestä.

  Tietoaineistojen ylläpitäjät

  Tietoaineiston ylläpitäjäksi voidaan määritellä kuka tahansa — myös sellainen henkilö, jolla ei ole käyttäjätiliä avoindata.fi:ssä. Pidä huoli siitä, että tietoaineiston ylläpitäjän yhteystiedot ovat ajan tasalla, ja käyttäjä saa tarvittaessa yhteyden tietoaineiston ylläpitäjään. Suosittelemme käyttämään tietoaineistojen ylläpitämiseen yleistä sähköpostikansiota, kuten avoindata@yritys.fi.

 4. Poista tarvittaessa oma käyttäjätunnuksesi avoindata.fi:stä.

Lisäksi olisi hyvä, jos voisit perehdyttää uuden ylläpitäjän palvelun käyttöön ja datan hallintaan organisaation näkökulmasta.

Jos organisaatiosi vanha ylläpitäjä ei voi huolehtia yllä olevista asioita, esimerkiksi koska on jo lopettanut työt organisaatiossasi, ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin. Voimme poistaa vanhan ylläpitäjän käyttäjätilin palvelusta ja lisätä uuden ylläpitäjän organisaation ylläpitäjäksi.

Kuinka tulla ylläpitäjäksi?

Ylläpitäjän tulee olla ylläpitämänsä organisaation jäsen.

Yksityishenkilöt-organisaatio

Yksityishenkilöt-organisaation hallinnasta huolehtii palvelun ylläpito. Et siis voi hakea Ylläpitäjän roolia Yksityishenkilöt-organisaatioon.

Organisaation jäseneksi liittymiseen sekä ylläpitäjän oikeuksien hakemiseen on muutama eri tapa:

Jos organisaatio on jo olemassa

Jos organisaatio on jo olemassa, voit liittyä sen ylläpitäjäksi kahdella tavalla. Rekisteröidy palveluun ennen jäsenyyden hakemista. Voit lukea jäseneksi liittymisestä tarkemmin Organisaation jäsenet -osiosta.

 • Jäsenhakemus: Lähetä haluamaasi organisaatioon jäsenhakemus kyseisen organisaation sivulta. Organisaation nykyinen ylläpitäjä voi hyväksyä hakemuksesi. Jos organisaatiolla ei ole ylläpitäjiä, sivuston ylläpitäjät voivat hyväksyä hakemuksesi.

Voit hakea jäsenyyttä organisaatioon sen sivulta.

 • Jäsenen lisääminen: Organisaation nykyinen ylläpitäjä voi lisätä sinut ylläpitäjäksi avoindata.fi-käyttäjätunnuksellasi.

Jos organisaatiota ei ole vielä olemassa

 1. Rekisteröidy palveluun. Lue lisää käyttäjätilistä oppaasta.
 2. Luo uusi organisaatio. Lue lisää organisaation luomisesta oppaasta. Kun palvelun ylläpito on hyväksynyt organisaatiosi, sinusta tulee automaattisesti luomasi organisaation Ylläpitäjä-jäsen.