Tuottajan lisääminen ja ylläpitäminen

Lisää tuottaja

Tuottaja on dataa avannut organisaatio, joka on julkaissut datansa Avoindata-palvelussa. Organisaatiota käytetään tietoaineistojen julkaisemiseen ja hallinnointiin. Tuottaja voi olla sekä julkisen hallinnon organisaatio tai yksityinen yritys, että myös esimerkiksi yhdistys tai säätiö.

Organisaatiolla on jäseniä, joilla voi olla eri rooleja ja siten eritasoisia käyttöoikeuksia organisaation ja sen tietoaineistojen hallintaan. Lue lisää oikeuksista ja jäseneksi liittymisestä Organisaation jäsenet -osiosta.

Avoindata Note icon

IT-toimittajat

IT-toimittajien ei pidä luoda edustamiaan organisaatiota palveluun, vaan kyseisten organisaatioiden tulee lisätä itsensä tuottajaksi. Tämän jälkeen organisaation ylläpitäjä voi lisätä IT-toimittajan edustajia ylläpitäjäksi kyseiseen organisaatioon.

Avoindata Note icon

Yksityishenkilöt

Yksityishenkilöiden ei pidä luoda omia organisaatioita palveluun, vaan käyttää yhteistä Yksityishenkilöt-organisaatiota datan lisäämiseen. Palvelun ylläpitäjät huolehtivat Yksityishenkilöt-organisaation hallinnasta.

Lisää uusi tuottaja

Ennen uuden tuottajan luomista, varmista ettei organisaatiotasi ole jo lisätty Avoindata-palveluun. Tuottajat-sivulta löydät kaikki palvelusta löytyvät organisaatiot. 

Lisätäksesi uuden organisaation sinun tulee olla kirjautunut sisään.

Valitse Lisää tuottaja Tuottajat-sivulta ja täytä lomake sivun ohjeiden mukaan.

Pääset lisäämään uuden tuottakan valitsemalla Lisää tuottaja.

Lomakkeen tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Alla olevasta listasta saat apua lomakkeen täyttämiseen.

 • Verkko-osoite: Verkko-osoite luodaan automaattisesti tietoaineiston nimen perusteella. Jos samanniminen tietoaineisto on jo olemassa, saat virheilmoituksen ja sinun täytyy muokata URL-osoitetta käsin. Muutoin sen muokkaaminen ei ole tarpeen.
 • Yläorganisaatio: Valitse organisaatiolle yläorganisaatio vain, jos olet luomassa alaorganisaatiota. Lue lisää alaorganisaation lisäämisestä alempaa. Voit valita yläorganisaatioksi vain sellaisen organisaation, jonka ylläpitäjä olet.
 • Alueellinen kattavuus / Tuottajatyyppi: Valitse tuottajaorganisaatiollesi sopiva alueellinen kattavuus sen perusteella, minkälaisen alueen organisaatiosi tuottama data pääasiassa kattaa: 
  • Koko maa: Koko maan kattavat organisaatiot
  • Maakunta: Maakunnan kattavat organisaatiot
  • Kunnat: Kaupungin tai kunnan kattavat organisaatiot.
 • Jos organisaatiosi ei sovi mihinkään alueellisen kattavuuden kategoriaan, voit valita sille tuottajatyypin:
  • Valtionhallinto: Valtion laitokset, jotka eivät kata koko maata
  • Julkinen palvelu: Julkisen sektorin palvelut
  • Oppilaitos / Tutkimuslaitos: Tutkimuslaitokset, korkeakoulut ja ammatillinen keskiaste
  • Yritys: Yksityisen sektorin yritykset
  • Yhdistys / Säätiö: Yhdistykset ja säätiöt
  • Yksityishenkilö: Yksittäisten henkilöiden tuottama data

Kun olet valmis, valitse Tallenna organisaatio.

Organisaatiosi menee ylläpidon hyväksyttäväksi. Tällä tavoin pyrimme estämään väärinkäyttöä. Saat sähköposti-ilmoituksen, kun organisaatiosi on hyväksytty ja voit lisätä sille tietoaineistoja. Saat myös tiedon mikäli pyyntösi hylättiin. Lue lisää ilmoituksista Sähköposti-ilmoitukset -kohdasta.

Alaorganisaation lisääminen

Alaorganisaatioita kannattaa luoda, jos organisaatiollasi on useita dataa tuottavia osastoja. Tällöin jokainen osasto voi lisätä tuottamansa datan oman alaorganisaationsa alle, mikä helpottaa datan löytämistä.

Voit lisätä alaorganisaatioita vain sellaisille tuottajille, joiden ylläpitäjä olet.

Alaorganisaatio luodaan samoin kuin muutkin organisaatiot, katso ohjeet ylempää. Huomioi kuitenkin myös seuraavat asiat:

 • Nimeäminen: Alaorganisaatio tulee nimetä niin, että sen nimestä selviää sen yläorganisaatio. Tämä helpottaa organisaatioiden tunnistamista ja vähentää sekaannuksia.

Esimerkki: Alaorganisaatioiden nimeäminen

Tampereen kaupungilla on monta eri toimialaa, joille se haluaa luoda omat alaorganisaatiot datan löytämisen helpottamiseksi. Toimialoja ovat esimerkiksi Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä Kaupunkiympäristön toimiala. Jos alaorganisaatiot nimetään ainoastaan toimialojen mukaan, voivat ne sekoittua muiden kaupunkien vastaaviin toimialoihin. Toimialakohtaiset alaorganisaatiot tulee siis nimetä esimerkiksi “Tampereen kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala” tai “Tampere: Kaupunkiympäristön toimiala”.

 • Yläorganisaatio: Valitse alaorganisaatiolle yläorganisaatio. Voit valita yläorganisaatioksi vain sellaisen organisaation, jonka ylläpitäjä olet.
 • Ylläpito: Kaikilla yläorganisaation Ylläpitäjä-roolissa toimivilla jäsenillä on samat oikeudet myös sen alaorganisaatioissa. Alaorganisaatioille voi kuitenkin määritellä myös omia ylläpitäjiä ja muita jäseniä. Näillä jäsenillä ei ole jäsenyyttä muihin alaorganisaatioihin tai yläorganisaatioon. Lue lisää jäsenyyksistä.

Ylläpidä organisaatiota

Organisaation tietoja voi muokata ainoastaan Ylläpitäjä-roolissa toimiva käyttäjä. Lue lisää rooleista Organisaation jäsenet ja ylläpitäjä -osiosta.

Voit muokata kaikkia organisaation luomisvaiheessa määriteltyjä tietoja organisaation sivulta valitsemalla Muokkaa. Valitsemalla samalta sivulta Jäsenet, voit hallinnoida organisaation jäseniä ja heidän oikeuksiaan sekä hyväksyä uusia jäsenhakemuksia.

Avoindata Note icon

Harvestointi

Sähköposti-ilmoitukset ja niihin reagointi

Tuottajan lisäyspyyntö käsitelty

Saat sähköpostitse tiedon, kun palvelun ylläpito on käsitellyt lisäämäsi organisaation. Jos organisaatiosi hyväksyttiin, voit lisätä sille tietoaineistoja. Jos organisaatiosi hylättiin, saat tietää myös hylkäyksen syyn. Voit muokata organisaation tietoja syyn perusteella ja pyytää sen tarkistusta uudelleen.