Datan hyödyntäminen

Hae dataa palvelusta

Palvelumme on jaettu 

Etusivulta löytyvällä haulla voit hakea tuottajia, tietoaineistoja, rajapintoja sekä käyttösovelluksia vapaalla sanahaulla. Haku kohdistuu automaattisesti sekä tietoaineiston, rajapinnan, tuottajan tai käyttösovelluksen nimeen että kuvaukseen. Voit rajata hakutuloksia sivun vasemmasta reunasta löytyvien suodattimien avulla.

Käytä laajennettua hakua

Tarkempia rajauksia tietoaineistojen hakuun voit tehdä käyttämällä laajennettua hakua. Laajennetun haun avulla voit määritellä esimerkiksi mikä lisenssi tietoaineistolla on tai kenen tuottamia tietoaineistoja haluat hakea. Voit myös määritellä haluatko hakea tietoaineistoista, rajapinnoista, sovelluksista vai kaikista.

Laajennetussa haussa voit valita erilaisia hakuehtoja, kuten haun kohdistumisen, datan tuottajan tai datakategorian.

Voit käyttää laajennetussa haussa AND, OR ja NOT -hakuoperaattoreita. 

  • AND-hakuoperaattori: haun tulokset täsmäävät molempiin hakusanoihin. Myös välilyönti toimii AND-hakuoperaattorina. ​​
    • Esim. 'ostolaskut AND valtio' antaa tulokseksi aineistot, joissa esiintyy sanat valtio ja ostolaskut
  • OR-hakuoperaattori: haun tulokset täsmäävät jompaankumpaan tai molempiin hakusanoihin.
    • Esim. 'ostolaskut OR valtio' antaa tulokseksi sekä ostolaskut- että valtio-hakusanaa vastaavat aineistot
  • NOT-hakuoperaattori: haun tuloksissa ei esiinny toista hakusanaa.​​​​​​
    • Esim. 'ostolaskut NOT valtio' antaa tulokseksi kaikki ostolaskut-aineistot, joissa ei esiinny hakusanaa valtio. 

Hyödynnä palvelusta löytyvää dataa

Avoindata-palvelu on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Palvelumme sisältöä voivat siis hyödyntää kaikki avoimesta datasta kiinnostuneet – niin toimittajat ja sovelluskehittäjät kuin tavalliset tallaajatkin.

Palvelustamme löytyvää dataa voi hakea, selata, hyödyntää ja ladata omaan käyttöön myös ilman käyttäjätiliä.

Lisenssien huomioiminen dataa hyödynnettäessä

Lisenssillä eli käyttöluvalla määritellään käyttöehdot, joilla avattua dataa saa käyttää. Avoimen datan tietoaineistot ovat kaikki lisensoitu avoimella lisenssillä, jonka ansiosta data on kaikkien vapaasti käytettävissä mihin tahansa tarkoitukseen.

Datan hyödyntäjänä sinun on huolehdittava asianmukaisesta viittauksesta datan julkaisijaan. Datan julkaisijat ilmoittavat julkaistun aineiston yhteydessä siitä tavasta, jolla haluavat aineistoon viitattavan. Lisäksi sinun on hyvä katsoa läpi lisenssiehdot sekä mahdolliset julkaisijan asettamat vastuuvapauslausekkeet.

Suurin osa palvelustamme löytyvistä tietoaineistoista on lisensoitu joko Creative Commons Nimeä 4.0 (CC BY 4.0) tai Creative Commons CC0 1.0 -lisenssillä. Näiden pääasiallinen ero on se, että CC0 1.0 -lisenssillä varustettua dataa voi käyttää ilman, että mainitsee alkuperäisen lähteen. CC BY 4.0 -lisenssi taas vaatii sen, että alkuperäinen lähde mainitaan dataa hyödynnettäessä. 

Mitä ovat tietoaineistot?

Tietoaineisto koostuu sen sisältöä tarkemmin kuvailevasta tiedoista, eli metatiedoista, sekä yhdestä tai useammasta data-aineistosta.

Palvelustamme löydät kasvavan kokoelman tietoaineistoja eri aihealueilta. Voit selata kaikkia palvelumme tietoaineistoja tai etsiä aineistoja sinua kiinnostavista teemoista. Tietoaineistoista saat selville esimerkiksi mitkä nimet ovat olleet Suomessa suosituimpia, mihin valtio on käyttänyt rahojaan sekä nykyisen kuntajaon.

Data-aineisto on tietoaineiston osa, joka sisältää itse datan.

Data-aineistot voivat sisältää esimerkiksi: 

Voit ladata haluamasi data-aineiston omaan käyttöösi valitsemalla Lataa tai Avaa data-aineiston kohdalta.

Mitä ovat käyttösovellukset?

Löydät sivustoltamme myös avointa dataa hyödyntäviä sovelluksia. Ne tarjoavat esimerkkejä siitä, mihin kaikkeen avointa dataa voi käyttää, ja miten me kaikki voimme hyötyä sen käytöstä. Sovelluksista löydät esimerkiksi erilaisia mobiilisovelluksia, datan visualisointeja tai verkkosivuja, jotka hyödyntävät avointa dataa.

Avoimesta datasta on hyötyä useilla eri aihealueilla. Tutustu vaikka liikkumista helpottaviin sovelluksiin, talouden ja hankinnan visualisointeihin sekä esimerkkeihin väestötiedon hyödyntämisestä.

Avoimen datan avulla on mahdollista luoda toimivampi ja tasavertaisempi yhteiskunta meille kaikille. Muista avoimen datan hyödyistä voit lukea tarkemmin tiedon jakamisen toimintamallista.

Saavutettava paikannin — Blindsquare

Blindsquare on avoimeen dataan perustuva sovellus, joka helpottaa näkövammaisten liikkumista. Sovellus kuvailee lähiympäristöä ja sen kohteita ääneen käyttäjälle. Se kertoo esimerkiksi lähistön kiinnostavista kohteista ja ilmoittaa lähestyvistä risteyksistä. Blindsquarea voi käyttää myös ääniohjauksella.

Jos olet luonut avointa dataa hyödyntävän käyttösovelluksen, jonka haluaisit lisätä sivuillemme, voit kertoa siitä meille ilmoituslomakkeella. Voit myös ilmoittaa meille muita kuin omia sovelluksiasi. Otamme yhteyttä kehittäjään ja lisäämme sovelluksen palveluumme.