Avoimen datan opas

Avoimen datan oppaasta löydät apua ja vinkkejä datan käyttöön olit sitten aloittelija, dataa tuottavan organisaation edustaja tai ohjelmistokehittäjä. Lisäksi tarjoamme ohjeistusta datan avaamiseen. 

Oppaasta löydät osiot:

1. Mitä on avoin data -osiosta löydät paljon perustietoa avoimesta datasta. Osiossa käydään läpi avoimen datan käsite ja siihen liittyviä asioita. Tämä sopii sinulle, jos et ole vielä varma siitä, mitä avoin data on ja miten voisit hyötyä siitä. Oppaassa käydään läpi myös lisenssit, eli käyttöluvat, jotka määrittelevät, mitä oikeuksia avatun datan käyttöön liittyy. 

2. Datan hyödyntäjän oppaasta löydät yleistietoa siitä, miten sinäkin voit hyötyä avoimesta datasta sekä avoindata.fi-palvelusta. Lisäksi saat oppaasta apua käyttäjätilin luomiseen sekä vinkkejä datan hakemiseen palvelusta. 

3. Datan ylläpitäjän opas on tarkoitettu palvelumme organisaatioiden ja tietoaineistojen ylläpitäjille. Osiosta löydät ohjeistusta datan lisäämiseen sekä hallinnointiin ja oman organisaatiosi hallinnointiin avoindata.fi:ssä. Lisäksi löydät tietoa datan harvestoinnista. 

4. Avaajan opas on kaikille datan avaamista suunnitteleville suunnattu tietopaketti, joka tarjoaa kattavan ohjeistuksen datan avaamiseen. Osiossa käydään datan avaamisprosessi läpi vaihe vaiheelta. Tarjoamme myös pikaoppaan, josta on hyötyä erityisesti, jos avaamisprosessi on sinulle ennestään tuttu. 

5. Avoindata.fi:n käyttäminen rajapinnan kautta -osio opastaa, miten voit käyttää palveluamme rajapinnan kautta. Osiossa on monia hyödyllisiä esimerkkejä rajapintakäytöstä sekä linkkejä lisädokumentaatioon. 

6. Tietoa palvelusta sisältää avoindata.fi-palvelun keskeisiä tietoja, kuten palvelun ylläpitäjät ja heidän yhteystietonsa, palvelukuvauksen ja rekisteriselosteen.

Lisäksi voit tutustua avoimeen dataan liittyvään sanastoon sekä usein kysyttyihin kysymyksiin palvelustamme.