Avoindata.fi:n tuotantopäivitys 18.11.

Avoindata.fi-palvelu päivittyi taas 18.11.2022. Päivitys aiheutti väliaikaisesti ongelmia tiedostojen latauksessa, mutta ongelmat ovat nyt korjattu. Pahoittelemme aiheutunutta haittaa.

Kerromme jatkossa lyhyesti päivityksissä tapahtuneista muutoksista. Suurimmat parannukset tässä päivityksessä ovat uusittu etusivu ja lisenssikorjaukset. Lisäksi korjasimme pieniä virheitä kuten rajapintasivujen tekstejä ja käännöksiä.

Lue päivityksen tarkemmat tekniset julkaisutiedot Githubista

Uusimme palvelun etusivun

Selkeytimme palvelun etusivua karsimalla siitä ylimääräistä tietoa. Sivujen alapalkki eli footer ja sen linkit ovat nyt myös päivitetty. Lisäsimme mahdollisuuden antaa avoindata.fi:stä palautetta Digi- ja väestötietoviraston palveluiden yhteisen palautelomakkeen kautta.  

Puuttuuko etusivulta jotain mielestäsi olennaista? Voit lähettää meille palautetta osoitteeseen avoindata@dvv.fi.

Selkeytimme lisenssejä

Avoin data lisensoidaan yleensä käyttämällä Creative Commons Nimeä Kansainvälinen 4.0- tai CC0-lisenssejä. Avoindata.fi:ssä on ennen näkynyt samat lisenssit usealla eri nimellä, esimerkiksi Creative Commons Nimeä on näkynyt myös sen englanninkielisellä nimellä Creative Commons Attribution. Yhdistimme kaikki samalla nimellä esiintyvät lisenssit yhdeksi, jotta esimerkiksi aineistojen hakeminen lisenssin perusteella olisi helpompaa. Tulevaisuudessa tulemme rajaamaan lisenssejä myös aineistojen julkaisussa.

Jatkossa Paikkatietohakemistosta harvestoituu avoindata.fi:hin ainoastaan aineistot, jotka ovat lisensoitu Creative Commons Nimeä Kansainvälinen 4.0- tai CC0-lisenssillä. Tämän takia tietoaineistojen määrä palvelussa laskee hieman. Jos haluat Paikkatietohakemistossa olevien aineistojen harvestoituvan avoindata.fi:hin, muista lisätä aineistoille Paikkatietohakemistossa "avoindata.fi"-avainsana ja lisensoida aineisto standardikäyttöluvilla eli Creative Commons Nimeä tai CC0. 

Lue lisää lisensseistä.

Lisäsimme tietoaineistojen data-aineistoille maantieteellisen erottelutarkkuuden kentän

Jos lisäät paikkatietodataa palveluun, data-aineistoille voi nyt määritellä maantieteellisen erottelutarkkuuden, eli sen kuinka tarkasti data on eroteltu metreissä. 

DCAT-AP-profiilia laajennettu

Avoindata.fi:ssä avoin data kuvaillaan EU:n yhteisten tietomallien mukaan. Tietomallien kentät, eli se, millaisia tietoja aineistoista vaaditaan, määritellään DCAT-AP-profiilissa.

Avoindata.fi:ssä aineistoista vaadittavat metatiedot ovat kuvattu palvelun omaan DCAT-AP-laajennokseen. Lisäsimme laajennokseen myös palvelusta löytyvät sovellukset. Löydät ne laajennoksesta nimellä showcase.

Lisäksi teimme DCAT-AP-profiilista kattavamman, sillä paransimme tietomalliin kirjattuja arvoja. Esimerkiksi päivämääriin on nyt täsmennetty, missä muodossa ne on määritelty.

Lue lisää DCAT-AP:sta.

Tutustu avoindata.fi:n DCAT-AP-laajennokseen (englanniksi)

Seuraavana kehityksessä 

Tällä hetkellä kehitämme muun muassa:

  • Parannuksia aineistoista tarjottaviin tilastoihin.
  • Parannuksia palvelun hakuominaisuuksiin.
  • Korjauksia palvelusta löytyneisiin virheisiin.

Avoindata.fi päivittyy seuraavan kerran todennäköisesti viikon 48 lopussa. Pyrimme tekemään päivityksistä aina katkottomia. 

Palvelun kehitysympäristössä betaavoindata.fi pääset kokeilemaan uusia ominaisuuksia jo ennen kuin ne päivitetään avoindata.fi-palveluun.  

Onko sinulla kehitysehdotus?

Lähetä meille kehitysideoita yhteydenottolomakkeella tai sähköpostilla avoindata@dvv.fi. 

Avoindata.fi:tä kehitetään käyttäjälähtöisesti, joten pyrimme aina huomioimaan ja edistämään käyttäjien toivomia ominaisuuksia.