8. Tiedon hyödyntäjien tukeminen
Tämän vaiheen voi toteuttaa esimerkiksi näin
Organisaation tiedon jakamista edistävä henkilö yhdessä viestinnän kanssa:
- Tukee datan käyttöä tarjoamalla käyttäjille helppoja palautekanavia.
- Kerää palautetta datan hyödyntäjiltä.
- Järjestää datan käytön edistämiseksi erilaisia tapahtumia, kuten hackathoneja, joissa hyödynnetään organisaation julkaisemaa dataa.
Käytön tukeminen
Tässä vaiheessa kuvataan, minkälaista käyttäjätukea organisaatio voisi tarjota tiedon käyttäjille ja miten käyttäjätyytyväisyyttä voisi mitata.
Käyttäjätukeen ja käyttäjätyytyväisyyden mittaamiseen ei ole olemassa virallisia suosituksia.
Usein pelkkä tiedon avaaminen ei johda tiedon hyödyntämiseen. Jotta avattua dataa alettaisiin hyödyntää, täytyy
- Tiedon olemassaolosta viestiä aktiivisesti.
- Hyödyntäjiä tukea eri tavoin.
- Hyödyntäjiltä kerätä palautta.
Datan hyödyntäjien tukeminen ja palautteen kerääminen parantaa vuorovaikutusta organisaation ja käyttäjien välillä ja todennäköisesti lisää tiedon käyttöä. Palaute voi auttaa esimerkiksi datan laadun ja käytettävyyden parantamisessa. Ulkopuolisen palautteen laatu ja määrä voivat vaihdella, mutta joukossa voi olla erittäin hyviä oivalluksia mukana.
Tietoa jo avanneissa organisaatioissa on yleensä koitettu varautua vastaamaan tiedon käyttäjien palautteeseen tai kysymyksiin. Käyttäjien pitää voida luottaa siihen, että heidän toiveitaan kuunnellaan ja dataa kehitetään käyttäjälähtöisesti.
Käyttäjätuessa voi mahdollisuuksien mukaan hyödyntää avoimia palautekanavia, joissa kaikki käyttäjät voivat nähdä muiden jättämän palautteen, sillä näin kaikki hyötyvät palautteesta. Tällaiset kanavat auttavat luomaan avoimen datan yhteisöä ja edistävät datan hyödyntämistä. Samalla ne tehostavat työtä, sillä samoihin viesteihin ja palautteisiin ei tarvitse vastata useaan kertaan. Organisaation kannattaa valita sellaiset palautekanavat, jotka sopivat organisaatiolle ja aineistojen hyödyntäjille parhaiten huomioon ottaen organisaation resurssit.
Yleinen tuntuma on, että avoimista tietoaineistoista annetaan varsin vähän palautetta. Yksi eniten käyttäjäpalautetta ja kysymyksiä aiheuttanut tietoaineisto on ollut Helsingin kaupungin ostolaskudata.
Tapoja tarjota käyttäjätukea
Kehittäjäyhteistyö
Tässä vaiheessa kuvataan, miten organisaatio voi edistää yhteistyötä tiedon käyttäjien ja kehittäjäyhteisön kanssa.
Datan hyödyntäjien kanssa tehtävään yhteistyöhön ei ole olemassa virallisia suosituksia.
Kehittäjäyhteistyön tavoitteena on helpottaa tiedon uudelleenkäyttöä. Kehittäjäyhteisössä erilaiset toimijat tukevat toisiaan.
Tiedon hyödyntäjien tarpeet ja osaaminen vaihtelevat. Esimerkiksi osa hyödyntäjistä tai kehittäjistä voi kaivata yhteistyötä tiedon avaajatahojen kanssa, kun taas osa haluaa hyödyntää tietoa omatoimisesti. Yhteistyötä voi edistää esimerkiksi järjestämällä tiedon hyödyntäjille tilaisuuksia tai nimeämällä organisaatioon yhteisövastaava, joka käy vuoropuhelua ja tekee yhteistyötä käyttäjäyhteisön kanssa. Vaiheessa 2 Yhteistyötä edistäviä verkostoja on kuvattu avoimen tiedon ekosysteemejä ja verkostoja, joita on paljon.
Organisaation on hyvä toimia tiiviissä yhteistyössä kehittäjien kanssa ja heidän kanavissaan. Kehittäjät ja datatieteiden osaajat (engl. data science) ovat Suomessa ja maailmalla hyvin kysyttyjä ja työllistettyjä. Avoimista tietoaineistoista ja niihin liittyvistä yhteistyömahdollisuuksista viestitään usein monikanavaisesti ja joissain tapauksissa viesti on levinnyt tehokkaasti vapaamuotoisissa verkostoissa ja kohtaamisissa.
Esimerkkejä käyttäjäyhteistyöstä
Kiinnostusta avattuun dataan voidaan herättää esimerkiksi erilaisilla hackathoneilla. Hackathonien lisäksi olisi hyvä järjestää myös pidempikestoista datan hyödyntämistä tukevaa toimintaa.