Julkaise data

Kun olet avannut organisaatiosi tietovarannot, julkaise avattu data avoindata.fi:ssä. Kun julkaiset avaamasi datan tunnetulla julkaisualustalla, hyödyntäjät löytävät datasi helpommin ja datan arvo kasvaa.

Datan julkaiseminen

Miksi julkaista data?

Datan julkaisulle on monia eri syitä. Pidä mielessä myös alkuperäiset motivaatiot ja strategiset tavoitteet datan avaamiselle — nämä todennäköisesti kannustavat myös datan julkaisemiseen.

Avoin data ilman hyödyntäjiä ei luo arvoa

On tärkeää, että datan potentiaaliset hyödyntäjät löytävät datan. Hyödyntäjiltä voit saada esimerkiksi

 • Ideoita datan jatkojalostukseen
 • Ideoita uusiin datan avauksiin
 • Palautetta datan laadusta

Lisäksi organisaatiosi avoimen datan käyttö erilaisissa käyttösovelluksissa lisää organisaatiosi tunnettuutta.

Avoin data synnyttää taloudellisia hyötyjä

 • Avoin data voi saada aikaan uusia yrityskauppoja ja työpaikkoja.
 • Avointa dataa voi hyödyntää työhaastatteluissa.
 • Organisaation eri osat voivat hyödyntää dataa helpommin ja nopeammin kuin aiemmin, mikä vähentää datan kopioimisen tarvetta sekä säästää kuluja ja työaikaa.

Esimerkki: Avoin data rekrytoinnissa

Muun muassa IT-alan yritykset Gofore ja Reaktor ovat hyödyntäneet avointa dataa rekrytoinneissaan. Gofore on esimerkiksi järjestänyt kesätyöhackathoneja, joissa työnhakijat ovat saaneet näyttää osaamistaan avoimeen dataan perustuvilla toteutuksilla. Reaktor on myös etsinyt ja löytänyt uusia työntekijöitä avoimen datan päälle rakennettujen ohjelmistojen avulla.

Pääsääntöisesti yrityksille tehtyjä asiakastöitä ei voi esitellä muille. Organisaatiot voivat siis näyttää osaamistaan avoimeen dataan pohjautuvien esimerkkisovellusten avulla.

Datan avaaminen kehittää organisaation toimintaa

Ulkopuolelta saatuja innovaatioita, ideoita ja palautteita voi hyödyntää organisaation toiminnan kehittämisessä sekä tehokkuuden parantamisessa. Jo pelkkä datan avaamisprosessi saattaa kehittää organisaatiota, sillä prosessin aikana käydään tehokkaasti läpi kaikki organisaation sisäinen data. Organisaatio ei välttämättä ole tietoinen kaikesta tuottamastaan tai käyttämästään datasta.

Julkaisualustat

Avattu data kannattaa julkaista jollakin tunnetulla julkaisualustalla, kuten avoindata.fi:ssä. Jo olemassa olevan alustan käyttö vähentää kuluja ja edistää datan löydettävyyttä.

Julkaiseminen avoindata.fi:ssä

Avoindata.fi on kansallinen palvelu. Sen tehtävänä on koota kaikki suomalainen avoin data yhteen paikkaan. Avoindata.fi:n käyttäminen julkaisualustana on helppoa ja nopeaa. Sinun ei tarvitse huolehtia portaalin ylläpidosta tai sen aiheuttamista kuluista. Lisäksi erilaiset hyödyntäjät löytävät datasi helposti. Avoindata.fi-palvelu perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on käytettävissä useilla eri päätelaitteilla kolmella eri kielellä.

Avoindata.fi-palvelu tarjoaa muun muassa

 • Ilmaisen julkaisualustan avoimille tietoaineistolle. Et tarvitse omia palvelimia tai sivustoa, joiden rakentamisesta ja ylläpidosta saattaa syntyä vuosien aikana jopa satojen tuhansien eurojen kustannuksia.
 • Kansainvälistä näkyvyyttä. Euroopan dataportaali harvestoi avoindata.fi-palvelua, eli kaikki palveluun ladattu data löytyy myös Euroopan kansainvälisestä avoimen datan portaalista. Lisäksi avoindata.fi on menestynyt erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa hyvin.
 • Sovellusgallerian. Näet miten avaamaasi dataa hyödynnetään, sillä galleriaamme lisätyt käyttösovellukset linkitetään niiden käyttämiin tietoaineistoihin.
 • Palautekanavan. Avoindata.fi tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden arvioida tietoaineistojen laatua, ottaa yhteyttä tietoaineistojen ylläpitäjiin sähköpostitse sekä kommentoida tietoaineistoja Disqus-keskustelufoorumin kautta.
 • Tilastoja. Näet erilaisia tilastoja muun muassa palvelun käytöstä sekä oman organisaatiosi ja tietoaineistojesi suosittuudesta.
 • Laajan yleisön. Avoindata.fi-palvelua hyödyntävät useat eri käyttäjäryhmät, kuten poliitikot, kansalaisjärjestötoimijat, toimittajat, tutkijat, sovelluskehittäjät, sekä yksittäiset kansalaiset, jotka ovat kiinnostuneita erilaisista avoimena datana tarjotuista tietoaineistoista.
 • Kattavan oppaan. Avoindata.fi tarjoaa kattavan oppaan datan hyödyntämiseen, ylläpitämiseen ja avaamiseen. Lisäksi löydät paljon suomenkielistä tietoa avoimesta datasta.

Avoindata.fi:n käytön aloittaminen on yksinkertaista: rekisteröidy, luo organisaatio, lisää dataa. Voit myös pyytää, että avoindata.fi harvestoi organisaatiotasi. Lue lisää harvestoinnista oppaastamme.