Datan lisääminen yksityishenkilönä

Voit lisätä avoindata.fi:hin dataa yksityishenkilönä, jos olet koonnut tai tuottanut lisättävän aineiston itse. Kaikki yksityishenkilöiden julkaisema data löytyy palvelustamme Yksityishenkilöt-organisaation alta. Organisaation ylläpidosta vastaavat avoindata.fi:n ylläpitäjät. Yksityishenkilönä voit siis jättää huomioimatta oppaan osiot Organisaation hallinta ja Organisaation jäsenet -osiot.

Datan lisääminen muuten kuin yksityishenkilönä

Jos haluat lisätä oman organisaatiosi tuottamaa dataa, lue datan lisääminen tuottajalle.

Tietoaineistot ovat avoindata.fi-palvelun varsinaista sisältöä, eli avointa dataa. Tietoaineisto on yksilöitävissä oleva kokoelma tietoa, joka koostuu yhdestä tai useammasta data-aineistosta ja aineiston sisältöä kuvailevista metatiedoista. Jokainen tietoaineisto kuuluu jollekin tuottajalle sekä vähintään yhteen avoimen datan kategoriaan.

Data-aineisto on tietoaineiston osa, joka sisältää itse datan. Tietoaineistolla voi olla useita data-aineistoja, joista osa voi sisältää saman datan eri muodoissa ja osa erityyppistä dataa. Esimerkiksi tietoaineisto “suosituimmat nimet” voisi sisältää neljä data-aineistoa: suosituimmat etunimet sekä sukunimet erillisinä Excel-taulukkoina ja CSV-tiedostoina.

Rajapinnan lisääminen

Toistaiseksi rajapinnat ovat palvelussamme data-aineistoja, joten jos haluat lisätä palveluun rajapinnan, seuraa tietoaineiston ja data-aineiston lisäämisohjeita.

Datan lisääminen avoindata.fi:hin

Tietoaineiston lisääminen

Voit lisätä tietoaineistoja, kun olet rekisteröitynyt palveluun ja kirjautunut sisään. 

Älä lisää organisaatioiden tuottamaa dataa Yksityishenkilöt-organisaatioon vaan luo tarvittaessa palveluun uusi tuottaja ja lisää data omalle organisaatiollesi.

Kaikki palvelumme käyttäjät kuuluvat automaattisesti Yksityishenkilöt-organisaatioon. Älä siis luo omaa organisaatiota kun lisäät palveluun dataa yksityishenkilönä. Kaikki Yksityishenkilöt-organisaatioon kuuluvat näkevät toistensa yksityiset tietoaineistot, mutta jokainen käyttäjä voi muokata vain omia tietoaineistojaan.

Jos olet perunut jäsenyytesi, hae jäsenyyttä uudelleen Yksityishenkilöt-organisaation sivulta painikkeesta Hae jäsenyyttä ennen datan lisäämistä. Valitse rooliksi Muokkaaja - Editor, sillä Yksityishenkilöt-organisaatioon ei voi saada Ylläpitäjän oikeuksia.

Voit lisätä tietoaineistoja omasta profiilistasi tai Tietoaineistot-sivulta Lisää tietoaineisto -painikkeesta. Täytä lomake ja lisää dataa. Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Alla olevasta listasta saat apua lomakkeen täyttämiseen.

Kattavat metatiedot parantavat tietoaineiston löydettävyyttä ja käytettävyyttä.

 • Verkko-osoite: Verkko-osoite luodaan automaattisesti tietoaineiston nimen perusteella. Jos samanniminen tietoaineisto on jo olemassa, saat virheilmoituksen ja sinun täytyy muokata URL-osoitetta käsin. Muutoin sen muokkaaminen ei ole tarpeen.
 • Kuvaus: Kirjoita helppotajuinen ja kattava kuvaus tietoaineiston sisällöstä, luontiprosessista, käyttötarkoituksesta, laadusta sekä mahdollisista rajoitteista ja puutteista. Halutessasi voit kirjoittaa datan alkuperästä sekä laadusta myös erilliseen tiedostoon ja lisätä sen data-aineistona esimerkiksi PDF-muodossa seuraavassa vaiheessa.
 • Kategoriat: Lisää tietoaineistolle kaikki ne kategoriat, jotka mielestäsi kuvaavat sen sisältöä. Lisätietoa avoindata.fi:n käyttämistä datakategorioista löydät Tietoaineistojen kategoriat -sivulta. Täältä löydät myös esimerkkejä siitä, minkälaisia tietoaineistoja kuhunkin kategoriaan voi sisällyttää.
 • Näkyvyys: Tietoaineistot ovat avointa dataa ja siksi oletuksena julkisia. Voit kuitenkin muuttaa tietoaineiston näkyvyyden yksityiseksi väliaikaisesti esimerkiksi puutteellisten tietojen vuoksi. 

  Yksityisyys

  Yksityiset tietoaineistot näkyvät kaikille Yksityishenkilöt-organisaation jäsenille ja ovat siten jäsenten vapaasti ladattavissa. Muistathan, että kaikki avoindata.fi:hin rekisteröityneet jäsenet ovat Yksityishenkilöt-organisaation jäseniä.

 • Lisenssi: Lisenssillä eli käyttöluvalla määritellään tietoaineistolle käyttöehdot, joilla avattua dataa saa käyttää. Avoin lisenssi sallii tietoaineiston vapaan levittämisen, muokkauksen ja käytön, myös kaupallisiin tarkoituksiin. Valitse itsellesi sopiva lisenssi vaihtoehdoistamme. Suosittelemme CC BY 4.0 tai CC0 1.0 -lisenssejä:
  • Creative Commons Nimeä 4.0 (CC BY 4.0) -lisenssiä käytettäessä tietoaineiston uudelleenkäyttäjän on aina ilmoitettava aineiston alkuperäiset tekijänoikeustiedot.
  • Creative Commons CC0 1.0 -lisenssi ei määrittele tietoaineiston uudelleenkäytölle minkäänlaisia rajoitteita. Tätä lisenssiä käytetään usein metatietoihin.
 • Lisätietoa lisenssistä: CC BY 4 -lisenssi vaatii, että datan hyödyntäjä nimeää datan alkuperän. Tähän kenttään voit kertoa, miten haluat, että sinut nimetään, kun dataasi käytetään johonkin. Esimerkiksi “Datan on tuottanut Digi- ja väestötietovirasto"
 • Päivitystiheys: Kuvaile, kuinka usein tietoaineistosi päivittyy. Suosittelemme Euroopan dataportaalin suosittelemia päivitystiheysvälejä:
  • Kaksivuotinen
  • Vuotuinen
  • Puolivuotinen
  • Vuosineljänsittäin
  • Kuukausittainen
  • Kahdesti kuussa
  • Joka toinen viikko
  • Viikottainen
  • Päivittäin
  • Kahdesti päivässä
  • Joka toinen tunti
  • Joka tunti
  • Jatkuva
  • Epäsäännöllinen
  • Ei koskaan
 • Tuottaja: Valitse tuottajaksi Yksityishenkilöt.

Datan lisääminen

Tietoaineistolle täytyy myös lisätä vähintään yksi data-aineisto. Jos haluat lisätä dataa olemassa olevaan tietoaineistoon, katso Datan ylläpitäminen.

On suositeltavaa ladata sama data useassa eri tiedostomuodossa. Tämä lisää datan saavutettavuutta ja uudelleenkäyttöä. Esimerkiksi Helsingin julkisen liikenteen käyttäjämäärät ovat tarjolla CSV-taulukkona ja rajapintana.

Täytä Lisää dataa -lomake. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Alla olevasta listasta saat apua lomakkeen täyttämiseen.

 • Data-aineiston nimi: Jos et nimeä data-aineistoa, sen nimeksi tulee aineiston tiedostonimi tai URL-osoite.
 • Aineiston tila: Voit määritellä data-aineistolle tilan. Tämä on suositeltavaa erityisesti jos tietoaineistollasi on data-aineistoja useilta eri vuosilta.
  • Valmisteilla: data-aineisto ei ole vielä valmis julkaistava versio vaan se on vasta luonnos. Valmisteilla olevat aineistot ovat julkaistu käyttäjäyhteisön kommentoitavaksi, mutta ei vielä hyödynnettäväksi. 
  • Voimassa: data-aineisto on ajan tasalla ja hyödynnettävissä. 
  • Arkistoitu: data-aineiston sisältö ei ole enää ajankohtaista, mutta sitä voi käyttää esimerkiksi vertailuun uudemman version kanssa.

Rajapinnan lisääminen

Jos lisäämäsi data-aineisto on rajapinta, joka vaatii API-avaimen, lisää tieto tästä tietoaineiston ja/tai data-aineiston kuvaukseen ja kerro käyttäjälle, mistä API-avaimen voi saada. Palvelumme tulkitsee tällaiset data-aineistot rikkinäisiksi linkeiksi ja niistä tulee kerran kuussa ilmoitus sähköpostiin. API-avaimen vaatimien rajapintojen kohdalla ilmoitukset voi jättää huomioimatta. Älä kuitenkaan unohda tarkistaa, että muut linkit toimivat oikein!

Valitse lopuksi Valmis. Tämä tallentaa tietoaineiston ja tekee laatu- ja turvatarkastuksen lisätylle datalle.

Jos haluat lisätä samalla kerralla tietoaineistolle useamman data-aineiston, valitse Tallenna ja lisää toinen.

Laatu- ja turvatarkastus saattaa kestää jonkin aikaa.

Laatu- ja turvatarkastuksella varmistamme, että palveluun ei lisätä esimerkiksi viruksia tai muuten haitallisia data-aineistoja. Data-aineistolle lasketaan tarkastuksen aikana SHA256-tarkistussumma, joka varmistaa aineiston eheyden ja alkuperäisyyden. Tarkistussumman avulla käyttäjä voi varmistua siitä, että ladattu aineisto vastaa alkuperäistä eikä ole muuttunut välissä, eli että latauksen mukana ei tule mitään ylimääräistä. Näet tarkistussumman data-aineiston teknisistä lisätiedoista. Voit tarkistaa lataamasi aineiston SHA-summan useilla erilaisilla ilmaisilla tai kaupallisilla sovelluksilla.