Luontotyyppien uhanalaisuusarviointia (LuTU) 2018 varten koottiin esiintymäaineistoja yhteensä yli 150 luontotyypistä tai luontotyyppiyhdistelmästä. Aineisto on jaettu tiedostoihin luontotyyppien pääryhmien mukaan. Tässä aineistossa on esiintymätietoa kolmesta metsien erikoistyypistä: potentiaaliset harjumetsien valorinteet, sisämaan dyynimetsät sekä kalliometsät. Aineistot koottiin hyödyntäen useita tietolähteitä, kuten maastotietokantaa, maaperätietoa, Corine- maanpeiteaineistoa ja korkeusmallia, ks. tarkemmin Aineiston/tietojärjestelmän historiatiedot.
Paikkatietoaineisto on piste- ja vektorimuotoista.
Aineistossa voi olla päällekkäisiä kohteita.
Luokitukset tarkemmin erillisessä liitedokumentissa https://geoportal.ymparisto.fi/meta/julkinen/dokumentit/MetsienErikoistyyppienEsiintymäaineistotUhanalaisuusarvioinnissa2018.pdf
Lisätietoja uhanalaisuusarvioinnista https://luontotyyppienuhanalaisuus.ymparisto.fi/lutu/#/
Aineisto kuuluu SYKEn avoimiin aineistoihin (CC BY 4.0).
Aineistossa ovat yhdistettynä mallinnetut harjumetsien valorinteet ja kalliometsät sekä inventoinneissa löydetyt sisämaan dyynimetsät. Harjumetsien valorinteet perustuvat paikkatietotarkasteluun (Kartano 2017; 2018), jossa luontotyyppiin luettiin kohteet, joilla rinteen kaltevuus on vähintään 5 % ja rinteen suunta on kaakon ja luoteen välillä (Korkeusmalli 2017). Maalajiltaan kohteiden tuli kuulua sekalajitteisiin moreenimaihin tai lajittuneisiin karkea- ja hienorakeisiin maalajeihin (Maaperäkartta 1: 200 000). Lisäksi aineisto rajattiin Geologian tutkimuskeskuksen maa-ainestietokannan (2018) perusteella. Aineistosta otettiin mukaan seuraavien muodostumatyyppien alueet: delta, harju, kames, reunamuodostuma, sanduri ja Salpausselät. Corine maanpeiteaineistosta (2012) mukaan hyväksyttiin kivennäismaiden ositteet harvapuustoisista (latvuspeittävyys alle 10 %) sulkeutuneisiin metsiin. Tunturialueen harjut on poistettu.
Kalliometsien aineisto on muodostettu yhdistämällä maastotietokannan kallioalueet (LUOKKA = 34100) ja Corine 2012 -aineiston latvuspeittävyystieto. Kalliokuvioilla leikattiin Corine-rasteri ja siitä erotettiin latvuspeittävyydeltään yli 30 %:n ylittävät kuva-alkiot, joista tehtiin edelleen vektoriaineisto. Tunturialueen kalliometsät on poistettu.
Sisämaan dyynimetsien aineisto on yhdistelmä tuuli- ja rantakerrostumien (TUURA) inventoinnissa löytyneitä dyynimetsäalueita sekä Metsähallituksen SAKTI-järjestelmästä suodatettuja dyynimetsäalueita.
Anna palautetta
comments powered by Disqus